Instructie zaalleiding en wedstrijdleider/tafel.

6-12

          Instructie zaalleiding en wedstrijdleider/tafel.

De zaalleider en de wedstrijdleider /tijdwaarnemer zijn (minimaal) twee verschillende personen.
De zaalleider is verantwoordelijk voor het algehele reilen en zeilen in de hele accommodatie (hal, kleedkamers, kantine etc.).
De wedstrijdleider/tafel is verantwoordelijk voor het goede en tijdige verloop van de wedstrijden. De wedstrijdleider/tafel kan niet tegelijkertijd ook scheidsrechter zijn!

ZAALLEIDING

Zaalleiding algemeen

·         De voor de organisatie in de zaal op de betreffende wedstrijddag aangewezen vereniging/zaalleider is verantwoordelijk voor de goede gang van zaken  in de zaalaccommodatie.

·         De zaalleider is tenminste 18 jaar.

 

Zaalleiding bij aanvang

·         Controleert alle kleedkamers op schades en achtergelaten rommel.

·         Ingeval van schades/niet schoon zijn van kleedkamer(s) direct contact opnemen met zaalbeheerder en vermelden op wedstrijdformulier. Dit is belangrijk ivm aansprakelijkheid.

·         Zorgt, met medewerking van de spelers, voor het in orde brengen van de zaal.

·         balken leggen en doelen plaatsen, spelersbank en strafbank plaatsen, duidelijk scorebord aanwezig.

·         Controleer of de netten van beide doelen goed vastzitten aan de palen en geen gaten bevatten. De ontdekte gaten moeten provisorisch gedicht worden. Verwittig de zaalbeheerder dat er gaten in de netten zitten en vermeld dit op het formulier.

·         Controleer de speelvloer op beschadigingen. Zijn er beschadigingen ontdekt, dan zaalbeheerder waarschuwen en vermelden op het wedstrijdformulier.

·         Zorgt dat het van toepassing zijnde wedstrijdprogramma aanwezig is.

·         Zorgt voor de zaaltas,deze moet bij de wedstrijdtafel staan(EHBO doos, ballen, stopwatch, pen enz.)

 

Zaalleiding voor de wedstrijd

·         Weet wie de jeugdbegeleider/coach is van ieder team. Weiger jeugdteams die zonder volwassen begeleiding zijn, de toegang tot de zaal.

·         Controleer of alle spelers, scheidsrechters en begeleiding sport schoenen dragen die geen strepen geven op de vloer. Niet goed, niet spelen.

·         Controleer uitrusting van de keeper op ijzeren gespen. Hiermee mag niet worden gespeeld ook al zijn ze afgeplakt. Niet goed, niet spelen.

·         Iedere speler dient te spelen in het clubtenue, De keepers in een – van beide teams - afwijkende kleur.

·         Er mogen maximaal 6 wisselspelers en 4 begeleiders op de bank zitten. Spelers/ouders  welke niet op het formulier voorkomen mogen niet op de bank.

·         Zorg dat er aan de zijkanten of in de kleedruimtesniet wordt ingespeeld.

·         De zaalleider kan niet zelf achter de wedstrijdtafel plaats nemen, deze functie moet door een tweede persoon uitgevoerd worden!

·         De zaalleider vervult geen andere functie dan zaalleiding.

 

Zaalleiding tijdens de wedstrijd

·         Zorgt dat de orde in het sportcomplex bewaard blijft en ziet erop toe dat er buiten het speelveld in gangen en/of kleedkamers niet geoefend wordt door het wachtende team.

·         Controleert alle kleedkamers op schade en rommel. Probeert zo mogelijk de dader(s) te achterhalen en meldt eventuele bijzonderheden op het formulier.

 

Zaalleiding na de wedstrijd

·         Zorgt dat doelen en balken opgeruimd worden (indien laatste wedstrijd), evenals de zaaltas(achter de bar). Alle ingevulde wedstrijdformulieren brengt u bij de wedstrijdsecretaris(Schoenerstr. 92 Veendam) na afloop van het gehele zaalblok!

·         Zorg dat eventuele rommel in de zaal/ tribune en kleedkamers opgeruimd wordt.

·         Controleert na afloop de speelvloer en alle beschikbare kleedkamers op eventuele schades en rommel. Probeer bij eventuele schade de vereniging te achterhalen wie aansprakelijk gesteld kan worden voor de veroorzaakte schade en meld dit op het wedstrijdformulier.

·         Zorg ervoor dat de halbeheerder het rapportageblad tekent en eventuele schades noteert.

WEDSTRIJDLEIDING/TIJDSWAARNEMING

 

Wedstrijdtafel voor de wedstrijd

·         Zorg dat u een volledig, door beide partijen ingevuld wedstrijdformulier krijgt.

·         Zorg ervoor dat de scheidsrechters hun naam en nummer invullen

·         Maak afspraken met de scheidsrechters over het affluiten van de helft en de communicatie mbt tijd stilzetten etc.

·         Zorg ervoor dat de scheidsrechters en teams op tijd klaar staan.

 

 

Wedstrijdduur per categorie

Senioren                                              : 2 x 20 minuten           

Jeugd A, B en C                                  : 2 x 20 minuten

Jeugd D (11D en 8D)                           : 2 x 15 minuten

Jeugd E (tournooi vorm)                       : 1 x 20 minuten

 

In een aantal gevallen zal de wedstrijdduur + wis­seltijd nagenoeg gelijk zijn aan boven­staande tijdsduur, het programma zal daarom snel uitlopen. 

De wedstrijdleider is verantwoordelijk voor het correct en tijdig spelen van de wedstrijden in het programma. Hij is gemachtigd de wedstrijdduur in te korten, zodat het programma niet uitloopt. Kort de wedstrijden in zodra er een vertraging optreed. Het is beter alle wedstrijden 2 min. per helft in te korten dan aan het einde van de dag geen tijd meer te hebben voor de laatste wedstrijd..

De wedstrijdleider deelt voor de aanvang van de wedstrijd aan de teams en de (bonds-)scheidsrechters mee dat de wedstrijd wordt ingekort en met hoeveel minuten.

 

Wedstrijdtafel tijdens de wedstrijd

·         Als het programma uitloopt moet hij de wedstrijd(en) inkorten totdat de wedstrijden weer op schema zijn. Het mag niet zo zijn dat de laatste teams de dupe zijn van vertragingen eerder op de dag.

·         Houdt de tijd bij (speeltijd en straftijd)

·         U houdt de stand bij.

·         U registreert de gele en rode kaarten en noteert de gegevens(naam,adres enz.) op het formulier.

·         Spelers die tijdelijk of definitief verwijderd zijn, dienen zich te melden bij de wedstrijdtafel. De opgelegde straftijd gaat pas in nadat de speler zich gemeld heeft. Tevens geeft de wedstrijdtafel het teken wanneer de straftijd verstreken is. Verwijderde spelers zitten naast de wedstrijdtafel op het 'strafbankje'.

·         Alle wedstrijden moeten op de geplande tijd beginnen. Kan dit niet doordat bv een team te laat is, dan wordt dit gemeld op het wedstrijdformulier.
Tezamen met de oorzaak en het aantal minuten dat er te laat is begonnen. Komt een team niet opdagen dan vermeldt u dit op het formulier.(Geen"straf”uitslag invullen).

 

Wedstrijdtafel na de wedstrijd

·         Vul de uitslag van de wedstrijd in op het wedstrijdformulier.

·         Vul de uitslag en kern gegevens van een wedstrijd

·          Laat de scheidsrechters het wedstrijdformulier tekenen.

·         Geef de beide teams elk een witte kopie van het wedstrijdformulier.

·         Zorgt ervoor dat de wedstrijdformulieren samen met de getekende rapportagebladen bij de wedstrijdsecretaris komen(Schoenerstraat 92 Veendam) Stop ze dus niet terug in de blauwe map, maar bezorg ze na het hele zaalblok bij de wedstrijdsecretaris thuis. De wedstrijdsecretaris zorgt voor het verwerken van de uitslagen en voor de verzending naar het KNHB Bondsbureau.

 
6-12-2011 Zaal Mededeling